Teamverslagen

Een wedstrijd waarin niets meer op het spel stond, Goes had in een eerdere ronde zijn kampioensaspiraties op moeten geven, wij konden nog (theoretisch) op de 2e plaats eindigen. Dan moest er wel stevig aangepakt worden, want zeker de top van Goes is bijzonder sterk.

Frans gaf het voorbeeld door als eerste te winnen. Tegen de 30e zet raakte de witspeler in tijdnood het spoor bijster, na 28.. Ta3 verliest wit een van de paarden op c3 en d3. 1-0. Thomas leek daarna de voorsprong uit te bouwen. Op de 10e zet had hij een pionnetje op b4 gesnoept en dat niet meer teruggegeven. Toen wit daarna met 20. Pg5 een stuk blunderde, leek de partij over, maar de witte dame op h6 stond wel heel erg vervelend en na een pionoffer op e6 dreigde er eeuwig schaak. Thomas dacht dat opgelost te hebben, maar na het verrassende 24. Te5 kan wit die toren op h5 offeren en daarmee inderdaad eeuwig schaak afdwingen. Jammer Thomas. 1,5-0,5. Roel speelde een oude hobby van hem, het nadeel van oude hobby’s is echter het zoeken naar de juiste volgorde. Ik ben benieuwd naar de analyse, zoals het nu ging moest hij nog een stuk offeren om zijn tegenstander tot remise te bewegen. 2-1. Rob verloor daarna  van de  a.s. Fide Meester Joey Grocal. In een goed gespeelde opening had hij een gelijke stand op het bord gekregen en misschien wel iets meer, tot hij met 26..-Tc3 wit de gelegenheid gaf de aanval op de zwarte koning te openen. Die viel niet meer te keepen, jammer, jammer, jammer. 2-2. Alexander speelde iets nieuws in zijn eigen specialiteit, Ld3?, kreeg ook wel een mooie aanvalsstelling, maar verder liet Sven Stange het niet komen. Na afruil van vier stukken stond zwart in het eindspel wat beter, maar Alexander speelde actief tegen en haalde de remise binnen.2,5-2,5. Michael op bord 1 kreeg een stelling  op het bord waarin hij risicoloos op winst kon spelen, dat lukte echter niet zodat op de 40e zet tot remise werd besloten. 3-3. Peter en Harry dus nog in de strijd om de wedstrijd te winnen. Peter speelde een partij met wisselende kansen, dan zwart wat beter, dan wit. Uiteindelijk kwam er een stelling op het bord waarin zwart weliswaar een pion achter staat, maar zijn actieve stukken dat voldoende compenseren, remise dus en 3,5-3,5. Aan Harry dus om de wedstrijd te beslissen. Na een rustige opening, had zwart zich een beetje verrekend en verloor na torenruil op c8, zijn pion op a5. Met dit pionnetje meer ging Harry uiteindelijk een toreneindspel in dat hij winnend wist af te sluiten! Daarmee was de volle winst binnen. Een prima wedstrijd resulterend in een uitstekende 4e plaats.

Goes Rijswijk  
Kaap van der, J. (Jos) 2174 Liempt van, M. (Michael) 2081 ½ - ½
Grochal , J. (Joey) 2249 Helvoort van, R.A. (Rob) 2145 1 - 0
Stange , S. (Sven) 2150 Cupido , A. (Alexander) 2082 ½ - ½
Clercq le, M. (Maxim) 1996 Ruiter de, T.O.M. (Thomas) 1922 ½ - ½
Braak van de, R. (Remco) 1948 Leezer , R. (Roel) 1935 ½ - ½
Burgerhoff , M.J. (Rinus) 1947 Hoynck van Papendrecht , F. (Frans) 2003 0 - 1
Böck de, R. (Rien) 1931 Stap van der, H.F.A. (Harry) 1785 0 - 1
Nieuwenhuijse , L. (Louis) 1901 Monte , P.J. (Peter) 1902 ½ - ½
Gemiddelde Rating: 2037 Gemiddelde Rating: 1982 3½-4½

20180421 130854 253x450  20180421 130911 253x450    20180421 130924 253x450                                             20180421 181334 450x253 2

Voor het kampioenschap hadden we aan 4,5 punt genoeg, maar het duurde tot laat in de avond voordat onze Benjamin het beslissende punt scoorde. Dit kwam mede omdat onze tegenstander nog kon degraderen (Uiteindelijk degradeerde Botwinnik 2.) en geen remises accepteerde. De wedstrijd begon goed: Harry en Marco pakten twee pionnen en Frans een kwaliteit. Marco bleef actief spelen en won snel. 1-0 Harry en Frans speelden wat passiever, maar wonnen toch vrij overtuigend. 3-0 Tony had inventief op koningsaanval gespeeld, maar kwam in een eindspel terecht met een gevaarlijke d-pion, wat ik inschatte als remise. Na een incorrect torenoffer om de pion door te laten lopen was het 4-0. Zoals gezegd accepteerde HTSV geen remises en was het lang wachten op het bevrijdende halfje. Hans verloor helaas, hij zat nooit echt in de partij. (4-1) Hendrik bood toen in gewonnen stelling remise aan, zijn tegenstander weigerde en kon een paar zetten later opgeven en het kampioenschap was binnen! (5-1) Bart van Zijll en Atze gingen daarna gewoon door voor de overwinning. Bart lukte dat niet, Atze wel. 6,5 - 1,5 Volgend jaar naar de nieuwe hoofdklasse van de HSB!

Onze topscoorder is Tony met 6 uit 7. Ook Marco met 4 uit 5 op bord 1 en de ongeslagen Hendrik (4 uit 6) en Atze (2,5 uit 3) verdienen een eervolle vermelding. Verder hadden alle vaste spelers van het tweede Hans Hulshof, Frans, Harry en Ed minimaal 50% gescoord. Ook onze invallers (nogmaals bedankt!) scoorden met 8 uit 15 boven de 50%!

Na een gelijk spel vorig jaar en drie overwinningen in de jaren daarvoor, lukte het Rijswijk1 dit keer weer te winnen, maar het moet gezegd worden dat Sliedrecht met drie invallers niet op oorlogssterkte was.

Peter Monté zat tegen de zwakste tegenstander al snel aan het roer en had om 14.45 uur het punt binnen,0-1. Toen Thomas een half uurtje daarna Kees Wessels verleidde een vergiftigd pionnetje te pakken was het 2-0. Thomas stond wel een kwaliteit voor, maar het was zeker niet gewonnen op dat moment. Frans liep daarna jammer genoeg tegen een wat onfortuinlijke nederlaag aan, het verhaal van dit seizoen voor hem,  het paard op e2 nemen was remise geweest, 2-1. Alexander koos kort daarop voor een half punt in een erg onoverzichtelijke stelling, weliswaar met een kwaliteit meer, maar zwart heeft drie vrijpionnen op de koningsstelling, 2,5-1,5. Michael ontsnapte aan een nederlaag, in gewonnen stelling overzag Peter vd Bergh het ingrijpen van de zwarte toren over de h-lijn en het daarop volgende torenoffer op h4, gevolgd door een loperoffer op f4, waarna hij mat liep, 3,5-1,5!  Roel deed wat hij altijd doet , rustig een goede stelling neerzetten en  remise accepteren in een veel betere stand, waardoor de 4-2 op het bord kwam. Jelle melkte daarna een remiseachtig toreneindspel van 4-3 op één vleugel uit en toen Jorik Klein de kans op remise liet liggen, na torenruil ontstaat er een remise pionneneindspel, wist Jelle op instructieve wijze zijn voordeel tot winst uit te bouwen,5-3. Atze was als laatste bezig. Zo rond de 25e zet had hij duidelijk voordeel en leek hij op de winst af te gaan, maar een mindere zet kostte de kwaliteit. Uiteindelijk kwam er een eindspel op het bord met die kwaliteit minder. Atze kwam nog dicht in de buurt van de remise, maar tegenstander Floris Verweij wist zo rond de 80e zet de weg naar de winst te vinden, 5-3.

Rijswijk Sliedrecht 1  
Liempt van, M. (Michael) 2081 Bergh van den, P.M. (Peter) 2109 1 - 0
Cupido , A. (Alexander) 2082 Dekker , T. (Theo) 1908 ½ - ½
Bulthuis , J. (Jelle) 2021 Klein , J.A. (Jorik) 1915 1 - 0
Ruiter de, T.O.M. (Thomas) 1922 Wessels , C. (Kees) 1883 1 - 0
Hoynck van Papendrecht , F. (Frans) 2003 Rekom van, R. (Robert) 2037 0 - 1
Leezer , R. (Roel) 1935 Dekker , T. (Tobias) 2019 ½ - ½
Monte , P.J. (Peter) 1902 Stoker , M. (Martijn) 1658 1 - 0
Metz , A.G. (Atze) 1874 Verweij , F. (Floris) 1890 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1978 Gemiddelde Rating: 1927 5-3

 

Over twee weken de laatste wedstrijd van het seizoen, uit tegen Goes!

Rijswijk 4 heeft een mooie afsluiting van het seizoen gehad: tegen Pomar 1 werd gewonnen met 4,5 tegen 3,5. Veel stond er al niet meer op het spel, hoewel Pomar theoretisch nog kampioen had kunnen worden. Compliment voor het team, want het hele seizoen spelen we  continue goede wedstrijden  (alleen incidenteel laten we wat bordpuntjes liggen). Ook nu weer werd er tegen een theoretisch veel sterker team (rating Pomar 1632 tegen Rijswijk 1429) goed gespeeld; onze lage rating is dan ook fors underrated. Maar dat weten onze tegenstanders inmiddels. En dank aan de reserves dit seizoen: Hans Jan van Kralingen en Davo van Peursen; met name Hans Jan heeft het goed gedaan en veel punten gescoord!.

De borden afgaand was het verloop als volgt.

Doeke op bord 1 speelde een mooie partij tegen routinier Berendse en won. Hij gaf aan dat hij een pluspionnetje wist te veroveren, en die vasthield. Uiteindelijk had hij een vrijpion die kon doorlopen, en dat leverde de winst op.

Marc op bord 2 heeft het hele seizoen al sterke tegenspelers tegenover zich en ook nu weer (1700+). Zijn positie was echter de hele partij wat sterker. Hij offerde een stuk tegen 2 pionnen, dat misschien minder handig was. In het eindspel bleek zijn tegenstander daardoor te sterk (en won).

Roger op bord 3 had een goed scorende speler van Pomar tegenover zich. Met aan beide kanten in het eindspel geen echte kansen, werd het remise. Gezien de plusscore van zijn tegenstander dus een mooi resultaat van Roger.

Ondergetekende op bord 4 boekte een winst op een speler met een mooi Duits klinkende naam. De tegenstander speelde het wat verdedigend; door een misrekening van hem kon ik een paard winnen. Nadat ik ook zijn dame kon winnen (tegen loper en toren), had hij weinig perspectief meer en gaf op. Ik ben zeer tevreden met een mooi resultaat dit seizoen. 

Harm op bord 5 stond (als ik het goed gezien heb) zeker in het late middenspel onder druk; de tegenstander had midden op het bord zijn dame en toren gepositioneerd. Toch wist Harm het pluspionnetje van de tegenstander te neutraliseren; remise dus.  

Rob op bord 6 boekte een mooie overwinning. Hij meldde na afloop dat hij met zwart een Engelse opening tegenover zich kreeg. Met ieder een dame en loper (van verschillende kleur) had zijn tegenstander een open c lijn gekregen met een iets betere positie. Rob kon echter op de koningsvleugel een aanval opzetten, dat tot de winst leidde. Zijn tegenstander gaf op, maar had over het hoofd gezien dat er nog eeuwig schaak in de stelling zat. Een winst met een beetje geluk dus.

Sebastiaan op bord 7 kon geen potten breken tegen zijn tegenstander, en had misschien wat last van examendrukte. Jammer van deze partij, maar hij heeft het over het hele seizoen bekeken goed gedaan.

Timo op bord 8 ten slotte, was nog als laatste bezig met de tussenstand 4-3. Aan hem dus de taak om te pogen de winst voor het team te realiseren. De basis was goed, want hij had een kwaliteitsvoordeel opgebouwd tegen de ervaren Han Nicolaas, en een flinke tijdvoorsprong. Han zag in dat verder spelen geen zin had en ging akkoord met remise. Met een compliment van hem voor de goed spelende Timo. 

Al met al, een mooie afsluiting van het seizoen. Met dank aan de spelers voor de continue goede prestaties (6 matchpunten en 27 bordpunten) en natuurlijk de prettige sfeer. Volgend seizoen gewoon zo doorgaan dus!

Hans Knigge (teamleider)

Allereerste een grote dank aan de invallers! Twee uit drie! Peter en Tomás zegden zelfs op het laatste moment hun afspraken af. Je krijgt nog wat biertjes van me Tomás.

Het leek een gemakkelijke avond te worden. De tegenstander van Tony gaf een stuk weg, de tegenstander van Peter sloeg remise af en gaf twee pionnen weg. 0-2! Maar bij Rijswijk 2 gaat het helaas bijna nooit gemakkelijk. Ed speelde mooi op koningsaanval en zal wel ergens gewonnen hebben gestaan, maar liet zich pardoes mat zetten. Harry stond wat passief en kon het in het eindspel niet bolwerken en Marco gaf een betere stelling weg in tijdnood. 3-2 achter! Tomás op bord 1 kon na een mooie kwaliteitswinst de d-pion niet tegen houden en moest genoegen nemen met remise. Hendrik had de koningsaanval van zijn tegenstander op vakkundige wijze afgeslagen en was in het vluggerfase heer en meester. 3½-3½! Bleef over Bart van Strien. Zijn partij kantelde meerdere keren. Ik kon het niet meer aanzien en liet Bart remise aanbieden. Zijn tegenstander weigerde en de partij kantelde weer meerdere malen, totdat de kale koningen overbleven. 4-4! Gelukkig verloor onze directe concurrent DCS5 opnieuw en blijven we boven aan staan. Evenveel matchpunten als HSV 1, maar 3½ bordpunt meer. Op woensdag 11 april volstaat een kleine overwinning op SHTV 3. Het zal wel geen gemakkelijke avond worden!

Tegen een compleet SHTV traden wij aan met Hans en Tony als invallers voor Alexander en Alfonso.

Alhoewel er voor ons niet zoveel meer op het spel stond, zou een gelijk spel toch welkom zijn. Zover kwam het echter niet. Alleen Roel wist de volle winst te behalen en uit zijn analyse zal moeten blijken of dat wel of niet geforceerd was. Zijn tegenstander Hans Segers heeft overigens al vaker voor puntenleverancier gespeeld. In de overige partijen zijn we niet in de buurt van de winst geweest, het tegendeel is eerder waar.

Jelle was als eerste klaar en koos na 21 zetten voor een remiseaanbod dat tegenstander Wouter Noordhoek vrij snel aannam. Hans werd geconfronteerd met een aparte partijopzet van Alexander Hut, maar na zes keer slaan waren de dames en drie paarden en een loper van het bord verdwenen. Toen Hans drie zetten daarna ook nog zijn loper moest ruilen voor het zwarte paard, zat er in het dubbel toreneindspel plus gelijke lopers dat resteerde niet veel spel meer. Remise na nog tien zetten. De eerste nederlaag kwam op naam van Thomas die weliswaar met een geïsoleerde dubbelpion uit de opening was gekomen, maar waar met actief spel nog van alles mogelijk was. Het lukte Thomas echter niet om zijn stukken goed te coördineren en nadat c4 was gevallen en de witte dame op c4 beslissend kon ingrijpen was de nederlaag niet meer af te wenden, Sander Pauw speelde het rustig naar winst.

Roel bracht de stand weer in evenwicht, door met een leuke combinatie een stuk te winnen en daarna de verwoede pogingen van Hans Segers om de zaak te compliceren, beheerst opving. Dat daarna de partij van Tony in remise eindigde was een behoorlijke meevaller. Bart Verbaan had de hele middag de duimschroeven er flink op, Tony kon eigenlijk geen vin verroeren en toe hij noodgedwongen zijn dame voor paard en toren moest geven leek de strijd beslist. Dat zal Bart Verbaan ook gedacht hebben, maar toen een voor een de witte pionnen van het bord verdwenen en Tony voor de laatste vrijpion  zijn loper gaf, was het remise. Zoals eerder dit seizoen Alfonso al had voorgedaan, had Tony een vesting op het bord gekregen. Mijn computer probeerde het nog 247 zetten, maar het was en bleef remise.

Een gelijke stand dus met nog drie partijen te gaan. Rob was al in de opening op zoek naar een logisch vervolg, maar kon dat niet goed vinden. De stelling was te gecompliceerd om een (eenvoudige) oplossing voor de zwarte problemen te vinden. Dat daarbij de tijdnood ook een rol ging spelen was een vervelende bijkomstigheid, het resulteerde in een nederlaag voor Rob. Een goed gespeelde partij door Stijn Gieben waar niets op af te dingen viel.

Een punt achter met nog twee partijen te gaan, maar zowel Michael tegen Twan van der Togt als Peter tegen Peter Vorstermans hadden met een pion achterstand alleen maar verlieskansen. Omdat de winst van de wedstrijd voor beide SHTV’ers belangrijker was,  dan winst in hun individuele partijen  werden beide partijen remise gegeven.

SHTV Rijswijk  
Togt van der, A.H.C. (Twan) 2101 Liempt van, M. (Michael) 2081 ½ - ½
Gieben , S. (Stijn) 2183 Helvoort van, R.A. (Rob) 2145 1 - 0
Noordkamp , H.W. (Wouter) 2058 Bulthuis , J. (Jelle) 2021 ½ - ½
Pauw , S.A. (Sander) 1964 Ruiter de, T.O.M. (Thomas) 1922 1 - 0
Segers , J.C.M. (Hans) 1946 Leezer , R. (Roel) 1935 0 - 1
Vorstermans , P.A.W. (Peter) 1967 Monte , P.J. (Peter) 1902 ½ - ½
Hut , A.A. (Alex) 1963 Hulshof , J.P. (Hans) 1845 ½ - ½
Verbaan , B.M. (Bart) 1948 Goudriaan , A. (Tony) 1888 ½ - ½
Gemiddelde Rating: 2016 Gemiddelde Rating: 1967 4½-3½

 

De stand na de 7e ronde:

1 DSC Delft 2 13 40 4 7 - 4.5 6.5 6.5 4.5 - 7
2 Sliedrecht 1 10 30 4 5.5 2.5 - - 5 4 4.5 4.5
3 Goes 10 28.5 1 2.5 4.5 - 5.5 4.5 - 6 4.5
4 De Combinatie 9 31.5 - 5.5 3.5 4 5.5 5 4.5 3.5 -
5 Rijswijk 7 29 3.5 - - 4 4 3.5 5.5 4.5 4
6 Schaakhuis 7 27 1.5 - 2.5 2.5 4 - 5 5.5 6
7 SHTV 6 26 1.5 3 3.5 3 4.5 - 4.5 - 6
8 Oud Zuylen Utrecht 2 3 24.5 3.5 4 - 3.5 2.5 3 3.5 4.5 -
9 De Baronie 3 23.5 - 3.5 2 4.5 3.5 2.5 - 3.5 4
10 RSR Ivoren Toren 2 2 20 1 3.5 3.5 - 4 2 2 - 4

 

Peter